Goedemorgen! Dit zijn de belangrijkste dingen die je vandaag moet weten.

1. Boris Johnson hoort vandaag of hij inderdaad de nieuwe Britse premier wordt

Gezien zijn enorme voorsprong in de peilingen zou het een grote verrassing zijn als Boris Johnson vandaag niet zou worden aangewezen als opvolger van Theresa May. Gistermiddag om 17.00 Britse tijd is de stemming over wie de nieuwe partijleider wordt van de Conservatieven formeel beëindigd en vandaag volgt de uitslag.

Minister Jeremy Hunt van Buitenlandse Zaken is de enige andere overgebleven kandidaat, maar lijkt kansloos ondanks de vele controversiële uitspraken die Johnson in het verleden heeft gedaan.

2. Groot-Brittannië wil een Europese marinemissie in de Perzische Golf met ook een bijdrage van Nederland

Diezelfde Jeremy Hunt is intussen hard bezig de crisis met Iran in de Straat van Hormuz de kop in te drukken. Hij wil een marinemissie onder Europese leiding in de Perzische Golf, waar Iran een Britse tanker in beslag heeft genomen. Ook Nederland is gevraagd een bijdrage te leveren aan die missie. "Als Iran doorgaat op dit gevaarlijke pad, moeten ze accepteren dat de prijs is dat er een grotere westerse militaire aanwezigheid zal zijn in de wateren voor hun kust", waarschuwde Hunt.

3. Zzp'ers mogen prijsafspraken maken, aldus waakhond ACM

Vanaf 2021 geldt een wettelijk minimumtarief voor zzp’ers van 16 euro per uur, maar van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) mogen zij nu al gezamenlijk afspraken te maken om dit tarief te realiseren. Tot 2021 geldt het kartelverbod niet voor zzp'ers die op deze manier prijsafspraken maken, aldus de waakhond.

4. Iran slaat miljoenen vaten olie op in Chinese havens om sancties te omzeilen

Iran slaat miljoenen vaten olie op in voorraadtanks in Chinese havens, bericht persbureau Bloomberg. De olie gaat nog niet door de Chinese douane heen en is dus nog niet officieel geïmporteerd. Zo worden de sancties omzeild waar de VS mee dreigen tegen elk land dat olie importeert uit Iran. Het hamsteren van olie gaat volop door. Uit radargegevens blijkt volgens Bloomberg dat er twaalf olietankers van het Iraanse staatsoliebedrijf op weg zijn naar China of daar ergens voor de kust liggen.

5. Microsoft steekt een miljard dollar in kunstmatige intelligentie

Microsoft investeert een miljard dollar in de mede door Tesla-CEO Elon Musk opgerichte onderzoeksgroep OpenAI. Microsoft en de zich met kunstmatige intelligentie bezighoudende onderzoeksgroep gaan samen supercomputer-technologie ontwikkelen. OpenAI gaat daartoe gebruikmaken van Microsofts Azure-clouddiensten om software op te laten draaien en trainen.

Volgens Bloomberg werd OpenAI opgericht als non-profitinstelling, die juist tegenwicht moest bieden aan techreuzen zoals Microsoft. Elon Musk stapte vorig jaar op, omdat hij zich niet kon vinden in een aantal plannen van de organisatie.

6. Politie roept op om fotobewerkingsapp FaceApp te verwijderen

De politie waarschuwt voor de fotobewerkingsapp FaceApp. De applicatie, waarbij iemand een foto van zichzelf bewerkt met bijvoorbeeld een ouderdomsfilter, is van Russische makelij, wat betekent dat de Europese privacywetgeving hier niet van toepassing is. De politie zegt dat Rusland veel gegevens kan verzamelen en adviseert daarom de app te verwijderen. Er zouden foto's, IP-adressen en smartphonegegevens worden opgeslagen.

7. Trump en de leiders van het Congres bereiken akkoord over begroting

De komende twee jaar lijkt een shutdown van de Amerikaanse overheid afgewend. De Amerikaanse regering en de leiders van het Congres hebben een akkoord bereikt over de begroting en verhoging van het schuldenplafond. President Donald Trump spreekt op Twitter van "een echt compromis". Afgesproken is dat de uitgaven de komende twee jaar worden verhoogd met miljarden dollars. Daardoor zal het begrotingstekort van de Verenigde Staten volgend jaar mogelijk de grens van 1 biljoen dollar al doorbreken.

8. Cristiano Ronaldo niet vervolgd voor verkrachting wegens gebrek aan bewijs

De openbaar aanklager in Las Vegas begint geen strafzaak tegen Cristiano Ronaldo. In augustus vorig jaar beschuldigde een vrouw de Portugese stervoetballer van Juventus van verkrachting, maar de aanklager heeft geen bewijs kunnen vinden voor het seksuele misdrijf dat in 2009 plaatsgevonden zou hebben. De voetballer zegt dat het ging om seks met wederzijdse toestemming, maar Ronaldo had haar volgens het Duitse blad Der Spiegel eerder wel 325.000 euro betaald om de vermeende verkrachting stil te houden.

 

Nieuws inhalen? Dit zijn de belangrijkste punten van gisteren.

 

Dit zijn de best gelezen verhalen op Business Insider van maandag: